Örtig cashewnötsost

Posted on

Vegansk ost på cashewnötter. Att jag inte provat det tidigare? När jag improviserade ihop “ostbollar” till helgens Raw Tapas passade jag på att göra en extra stor sats så att det blev en ost över att ha hemma i kylskåpet. Jag gjorde den på måfå utifrån inspiration jag läst någonstans för länge sedan och resultatet blev fantastiskt! God konsistens, massor av smak. Perfekt att ha på smörgåsen, på salladen eller på ostbrickan. Jag har ännu inte provat om den är smältbar, men jag kan absolut tänka mig att den smakar gott på en pizza, oavsett om den smälter eller ej… Hur som helst – väldigt lyckad!

DSC_0221Vegansk cashewnötsost med örter
1 stor ost + 12 små ostbollar

4,5 dl naturella cashewnötter
1/2 pressad citron
1/2 dl näringjäst (b-jäst)
1-2 vitlöksklyftor
en nypa havssalt
en nypa svartpeppar
ev. andra kryddor
olivolja + örtkryddor

DSC_0229Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna över natten, eller minst åtta timmar. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna ordentligt. Lägg i en matberedare och tillsätt citronjuice, näringsjäst, vitlök, havssalt och svartpeppar. Mixa på hög hastighet och stanna mixern ibland för att skrapa ner från kanterna. Fortsätt mixa tills nötterna börjat forma en jämn massa utan bitar. Ha tålamod – det kan ta en stund! Provsmaka massan och se om du behöver krydda ytterligare, till exempel med lite örtsalt. Smörj en lagom stor plastburk med olivolja och vänd runt örtkryddor i burken så att alla kanter täcks väl. Bred ut nötmassan i burken med hjälp av en slickepott, sätt på lock och ställ in i kylskåpet. Vänta ett par timmar innan du tar ut osten ur burken. Enjoy!

DSC_0203Visst du att ost är det livsmedel som näst efter nötkött och lamm bidrar till störst utsläpp av växthusgaser? Genom att göra en vegansk ost då och då skär du ner på din miljöpåverkan. Att göra hemgjord är dessutom hundra gånger naturligare än att köpa veganska halvfabrikat i affären! Testa, vetja!

DSC_0236

3 kommentarer

 1. Anna says:

  Det måste jag testa! Ser supergott ut. Har varit sugen på att göra något på paranötter också. Det kanske funkar att använda på detta sätt:)?

 2. Yasmine says:

  Läst om det för länge sen men aldrig gjort själv eller smakat heller.
  Läste om det dessutom i senaste numret av Buffé där de skrev om att det
  nu finns ett eget mejeri som bara tillverkar såna typ av ostar!! =D

 3. Lina says:

  Måste prova! Tack för receptet.
  Vet du hur länge den håller, ungefär?

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.