På läslistan just nu

Posted on

Så mycket jag vill läsa, så lite jag faktiskt hinner… Nu närmar sig julhelger och förhoppningsvis lite mer tid. Här är de ord och meningar som ligger näst på tur på mitt nattduksbord – böcker jag vill antingen bläddra i eller sluka sida för sida, så fort vardagen och livet tillåter:

dsc_0004Patrick Modiano, La Petite Bijou. För denna bok med flera fick Patrick Modiano nobelpriset i litteratur år 2014 och jag läser den nu, hör och häpna, på orginalspråk! La Petite Bijou är ganska speciell och består till stor del av tankarna som snurrar i huvudkaraktärens huvud, men boken skildrar Paris på ett väldigt fint sätt och är inte speciellt lång. Den finns givetvis även i svensk översättning, men förstår en lite franska råder jag att läsa den i orginalversion. Språket förstärker stämningen och förflyttar en snabbt från soffan till ett glittrande Paris.

dsc_0005Susan Abulhawa, Det blå mellan himmel och hav. Jag läste för ett par år sedan Abulhawas första bok, Morgon i Jenin, en otroligt välskriven bok och fångade situationen och livet för många människor i Palestina på ett nära plan. Denna bok som fortsätter på samma tema är månadens pocket på Akademibokhandeln (tipstips!) och kostar därför bara en femtiolapp. Jag är väldigt spänd på att börja läsa; i synnerhet efter höstens resa till Israel-Palestina.

dsc_0010-2Dante Alighieri, Inferno. Jag köpte den första delen av Den gudomliga komedin när jag var i Paris i somras och vill läsa boken av tre övervägande anledningar: 1) Det känns som litterär allmänbildning att läsa Dante. 2) Boken är så himla estetiskt tilltalade – kolla omslaget bara? 3) Jag vill lägga till krångliga ord i min engelska vokabulär. / Om den är bra är det ett plus!

dsc_0008-2Julia Child, Julia’s Kitchen Wisdom. Denna bok är precis som Dante införskaffat i Paris. Som kontrast till alla mina färgglada, vegetariska inspirationsböcker tänkte jag att det vore klokt för en matentusiast som mig att riktigt insupa alla klassiska knep, tips och tekniker. Vill en bli proffs så lär en plugga! Jag ser dessutom fram emot att stryka alla köttkomponenter i boken och komma på alternativ till de mest klassiska rätterna. Skapa en Julia Child edited version. 

dsc_0011Miguel Cervantes, Don Quijote. Jag började läsa denna klassiker i somras när jag arbetade på bergstoppen och spenderade många kvällar ensam på ett hotellrum. Den är lättsam, rätt konstig och ganska befriande om en bara vill tänka på annat. Dessutom känns det som en av grundbultarna i litteraturen som alla entusiaster citerar och refererar till (varit med om detta x antal gånger och inte hängt med). En tillräcklig anledning att läsa den. Och att läsa färdigt.

dsc_0015Vad läser ni? Vad vill ni läsa? Tipsa mig!

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.