Rabarberkompott med tahini-smul

Posted on

Rabarber är verkligen ett sommartecken! Jag kom över ett gäng stjälkar här om dagen och var snabbt med att komponera ihop något jag aldrig gjort förut; rabarberkompott! Vad gäller rabarber så är ju denna grönsak (ja, det är en grönsak!) väldigt syrlig i smaken, så det gäller att kombinera den med rätt saker för att den ska göra sig rättvisa. I denna kokoskompott, toppad med tahini- och kanelsmul, smakar den ljuvligt och ger sommarkänslor!

DSC_0269Rabarber- & kokoskompott
2 portioner

2-3 stjälkar rabarber
1 dl kokosmjölk
2 msk agavesirap
1 msk potatismjöl
en skvätt vatten
(1 msk gojibär)
(lite vaniljpulver)

Gör så här:

Skölj och skiva rabarbern i små bitar. Blanda med kokosmjölk, agavesirap, potatismjöl, vatten i en kastrull. Förgyll gärna med en sked torkade gojibär och en knivsudd vaniljpulver. Värm under ständig omrörning tills kompotten börjar tjockna. Tillsätt eventuellt lite mer vatten och fortsätt röra till krämig konsistens. Smaka av med agavesirap och låt svalna lite innan du häller upp i två dessertglas/ glasburkar. Kyl och servera med tahini-smul!

DSC_0278Tahini- & kanel-smul

1 msk kokosolja
5 mjuka dadlar
1 dl havregryn
1-2 tsk tahini
1 tsk kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Mixa kokosolja, urkärnade dadlar, havregryn, tahini och kanel med hjälp av en stavmixer till en krämig massa. Smula med hjälp av händerna ut i en ugnsform och grädda 5-10 minuter. Akta så att inte smulet bränns. Låt svalna en stund och servera med kyld rabarberkompott.

DSC_0298Kompotten går bra att förbereda ett par timmar innan och förvara i kylskåp fram till servering, även med smulet på.

Potatismjöl? Potatismjölet fungerar fint för att reda saker och ting, inte minst desserter eller klassikern vaniljsås. Dessutom är det heller inte så dumt för hälsan! Potatismjöl innehåller så kallad resistent stärkelse som är en speciell form av fiber som inte höjer blodsockret. Resistent stärkelse är bra för tarmarna och hjälper blodsockret att stabiliseras. Du hittar det förutom i potatismjöl även i bland annat bönor, linser, ärtor och gröna bananer (källa).

DSC_0265

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.