Råtårta med pitaya & lime

Posted on

När en har god råtårta i frysen känner en sig rik! Bakade denna till dessert i helgen, men har fortfarande kvar bitar i en stor burk som agerar lyxigt eftermiddagsfika hela veckan. Med en smaskig botten på cashewsmör och pumpakärnor, syrliga hallon och en krämig pitayatopping, så är denna kaka inte bara ljuvligt god, utan även väldigt energi- och näringsskänkande. Perfekt för att lyfta denna gråa vecka! Har du inte pitaya? Byt ut, testa dig fram, prova nytt. Kom ihåg att recept alltid är rekommendationer. Varför inte smaksätta med kakao, limeskal eller vanilj? ❀

Rå pitaya- & lime-tårta
ungefär 20 bitar

2 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 msk kokosolja
12 mjuka dadlar
1 dl cashewsmör
1 liten banan
en knivsudd havssalt

1-2 dl hallon, tinade

1 mogen avokado
1/2 dl kokosmjölk
2-3 msk limejuice
2-3 msk agavesirap
en knivsudd havssalt
1/2 msk pitaya-pulver
2 msk kokosolja

Gör så här:

Mixa havregryn, pumpakärnor, kokosolja, urkärnade dadlar och cashewsmör i en mixer eller matberedare till en smulig massa. Tillsätt banan och lite salt. Mixa tills massan är krämig. Klä en form eller burk med plastfolie och bred ut massan med hjälp av en sked eller slickepott. Lägg på tinade, lätt mosade hallon på tårtbotten. Gröp ur avokadon och mixa med kokosmjölk, lime, agavesirap och salt. Tillsätt pitayapulvret och mixa igen. Smält kokosoljan och tillsätt i en tunn stråle samtidigt som fortsätter att mixa. Smaka av med agavesirap och limejuice. Bred ut över botten och hallon. Ställ in i frysen i åtminstone 4 timmar. Skär tårtan i bitar och förvara i frysen.

Låt gärna tina ett par minuter innan servering. Toppa gärna med rosenmjölk och torkade ätbara blommor om du har! Rosenmjölken gör du genom att blanda kokosmjölk, agave & rosenvatten.

Pitaya kallas även drakfrukt och är en näringsrik frukt som torkas och mals till ett pulver och är en superkälla till bland annat C-vitamin, järn och kalcium. Finns att köpa här bland annat.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.