Risottobollar med grönt

Posted on

Jag slänger nästan aldrig mat om den inte verkligen är dålig. Jag kan liksom inte med mig att bara kasta fullt ätbara, goda ting – det känns så ologiskt. Istället försöker jag att återanvända överbliven mat och låta det lägga grund för en ny, god rätt. Det är tråkigt att bara värma upp rester, men med lite kreativitet kan det mesta inta ny skepnad och bli något roligt, fräscht och innovativt. Som dessa risottobollar, till exempel. Ett perfekt (och enkelt!) sätt att ta vara på risotto eller naturellt ris…

Risottobollar
2 portioner

3-4 dl överbliven risotto
0,75 dl majsströbröd (eller ströbröd)
2 msk kallpressad olivolja
en skvätt vatten
1 msk god sojasås
1 tsk sambal oelek
örtsalt och peppar

Gör så här:

Blanda risotto, ströbröd, olivolja, vatten, soja och sambal oelek i en skål. Mixa lätt med en stavmixer så att massan blir krämig, men låt gärna lite bitar vara kvar. Smaka av med örtsalt och peppar. Rulla små bollar med hjälp av händerna och stek i rikligt med olja på medelhög värme, tills bollarna fått färg. Servera med t.ex. grönsaker, röror och frön.

Jag smaksatte mina risottobollar med sambal oelek (chili), men det går givetvis bra att röra ner annat. Testa att förgylla med t.ex. näringsjäst, citronsaft, röd curry-pasta, tahini, pumpafröolja, jordnötssmör, curry eller miso. Använder du naturellt ris istället för risotto, tänk på att smaksätta/salta lite extra.

Jag serverade risottobollarna med kryddigt rostade morötter, ångkokad broccoli, körsbärstomater, gröna blad, färsk hummus, olivolja, pumpafrön, sesamfrön, hampafrön, balsamvinäger & rosmarin.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.