Rostad pumpapuré & aubergine

Posted on

Att laga mat är min bästa vardagsmeditation. En så himla central byggsten i mitt liv. Jag älskar att efter en lång dag med trött sinne öppna kylskåpet, se vad vi har hemma och med plocket av grönsaker och råvaror skapa något riktigt gott. Med olika texturer, färger och pricksäkra smaker. Det här åt vi till middag här igårkväll… Frasigt panerad aubergine, rostad pumpa- & morotspuré, tahinirostad krispig grönkål, snabbpicklad rödlök, färska örter och tamarirostade frön. Violà:

Så här gör du rätten:

– Börja med den picklade rödlöken och ställ in i kylskåpet
– Skiva och salta auberginen och förbered pumpa, morot och vitlök
– Rosta aubergine och pumpa, morot och vitlök samtidigt i ugnen
– Rosta under tiden frön och förbered grönkålen
– Ta ut auberginen ur ugnen, panera och stek i olja
– Ta ut pumpa, morötter och vitlök ur ugnen, ställ in grönkålen, mixa purén

Servera purén med tillbehör, färsk tomat, färska örter och balsamico!

Frasigt panerad aubergine
4 portioner

1 medelstor aubergine
rikligt med salt (till urvattning)
2 dl majsströbröd (t.ex. detta)
2 msk god grönsaksbuljong
1 msk torkad koriander
olivolja av god kvalitet

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skiva auberginen i centimetertjocka, sneda skivor. Lägg på en skärbräda och strö över rejält med salt. Låt vattna ur i 10-15 minuter och torka av saltet med hushållspapper. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Rosta i ugnen i ungefär 20 minuter, tills skivorna mjuknat. Blanda majsströbröd med grönsaksbuljong och koriander. Vänd aubergineskivorna i ströbrödet och stek i rikligt med olja i en stekpanna, tills de är gyllene och frasiga.

Rostad pumpa- & morotspuré
4 portioner

en rejäl bit pumpa
3-4 morötter
1 hel vitlök
olivolja, soja
1-2 dl kokosmjölk
kryddor efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpa och morötter i mindre medelstora bitar. Skala vitlöksklyftorna. Sprid ut pumpa, morot och hela vitlöksklyftor på en plåt. Vänd runt i olja och soja. Rosta i ugnen i ungefär 30 minuter, tills pumpa och morötter mjuknat. Se upp så att inte vitlöken bränns. Tag ur ur ugnen och mixa med kokosmjölken med hjälp av en stavmixer. Spara gärna några morotsbitar och vitlöksklyftor till servering! Smaka av med salt och kryddor.

Snabbpicklad rödlök

1 medelstor rödlök
2 dl kallt vatten
1/2 dl äppelcidervinäger
2 msk kokossocker
1 tsk örtsalt

Gör så här:

Skiva rödlöken tunt och blanda med övriga ingredienser i en skål. Täck med plast och ställ in i kylskåpet en stund innan servering, gärna en timme eller mer för bästa smak.

Tahinirostad grönskål

2-3 stora grönkålsblad
2 msk ljus sesampasta
2 msk god olivolja
örtsalt eller andra kryddor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skölj grönkålen och skär bort den hårda stjälken. Skär grönkålen i medelstora bitar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, tahini och strö över örtsalt. Massera grönkålen med hjälp av händerna så att den mjuknar en aning. Rosta i ugnen i 7-10 minuter. Håll koll – se upp så att kålen inte bränns! Låt svalna en aning.

Tamarirostade frön

solrosfrön
pumpakärnor
svarta sesamfrön
tamari-soja

Gör så här:

Blanda frön i en kastrull eller stekpanna. Höj värmen på plattan till högsta temperatur, häll på en skvätt soja och rosta under omrörning. Variera gärna med nötter och frön som du har hemma!

4 kommentarer

  1. future vegan says:

    Hej! Din blogg har en jättefin layout och är även inspirerande att läsa!

    Jag har ett önskemål:
    Skulle du inte kunna göra ett inlägg då du berättar om allt du har i ditt kök när det kommer till livsmedel? Så allt från skafferi till kyl, grönsaker och frukt, kryddor och såser osv… Vad behöver man, enligt dig, alltså?

    Skulle vara jättetacksam!

    1. ninakaufmann says:

      Hej & tack för din fina kommentar! Absolut – kul idé! Jag skriver upp det och hoppas kunna publicera något sådant snart :) Kram!

  2. Hej says:

    Hej! Jag är också intresserad i detta, har du glömt eller kommer det? Ha en härlig helg!

    1. ninakaufmann says:

      Det kommer :) Detsamma!

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.