Sesampanerad avokado & ajvar

Posted on

Äntligen måndag! Dags att sätta gulkant på vardagen med enkla och goda middagar. Här är en vardagsmiddag från inte allt för länge sedan… En trött paprika, det sista skrapet ur tahiniburken, en drös sesamfrön, lite färsk timjan och några omaka grönsaker resulterade i dessa tallrikar:

Sesampanerad avokado med honungsdressad grönsallad och hemgjord ajvar med tahini. 

Hemgjord ajvar med tahini

2 röda paprikor
extra virgin olivolja
1 msk tahini
2 msk kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
örtsalt efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skölj paprikorna och ta bort kärnorna. Skär i mindre bitar, fördela på en plåt och ringla över olivolja. Rosta paprika i ugnen i ungefär 15-20 minuter, tills den är helt mjuk. Mixa den rostade paprikan med tahini, kokosmjölk, lite extra olivolja och sambal oelek med hjälp av en staxmixer. Smaka av med örtsalt. Servera!

Sesampanerad avokado

valfri mängd avokado
vita och svarta sesamfrön
örtsalt och olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Gröp ur avokado och skär i klyftor. Blanda vita respektive svarta sesamfrön med lite örtsalt på två separata fat. Vänd avokadoklyftorna i sesamfrön och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och rosta i ugnen i 20-25 minuter. Vänd gärna på klyftorna efter halva tiden och ringla över lite mer olivolja vid behov.

Honungsdressad grönsallad

en bit romansallad
10 cm krispig gurka
1-2 dl quinoa/bovete
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1/2 pressad citron
salt och peppar
färska örter

Gör så här:

Koka quinoa eller bovete enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna lite, men låt gärna vara ljummen när du blandar med salladen. Skiva gurka mycket tunt och skär romansallad i små bitar. Blanda quinoa/bovete, gurka och sallad med olivolja, honung och citron i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera med färska örter, ajvar, avokado och balsamico!

För en helt vegansk rätt: simply byt ut honungen mot agavesirap! Låt det smaka!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.