Socca med tillbehör

Posted on

Har ni testat att göra socca? Om inte så får ni bra anledningar till att göra det nu. Socca är en kikärtspannkaka som är superenkel att göra, smakar gudomligt gott och går att variera med alla möjliga tillbehör. Snabblunch eller fredagsmiddag – passar till bådadera! Allt du behöver är några få ingredienser och en stekpanna… ↴

Häll upp 2 dl kikärtsmjöl i en skål. Tillsätt 1 dl vatten, 1 msk olivolja, en nypa örtsalt och lite muskot (kan uteslutas). Blanda ihop till en jämn smet med en gaffel eller visp. Låt vila någon minut och stek sedan i rikligt med olja till en stor, rund pannkaka. Vänd efter en kort stund och stek tills pannkakan är lätt gyllene på båda sidor, genomgräddad men inte torr. Skär i trianglar eller toppa och ät som den är.

Måtten är för en portion. Dubbla eller trippla och stek flera pannkakor om du vill.

Servera gärna socca-trianglarna med olika tillbehör: knapriga grönsaker, sallad och nötter på sidan, såser och kryddor att doppa i. Du kan även använda den hela pannkakan som pizzabotten, göra tunna pannkakor och fylla, eller servera som bröd till valfri rätt. Perfekt grund till en kylskåpsrensar-måltid!

Jag serverade här min socca med olivolja, za’atar och sötpotatisaioli (att doppa i) + spenat, gurka, paprika och rostade cashewnötter. En perfekt middagstallrik för en! Avnjutes till fördel framför en bra film eller senaste avsnittet av Sveriges Mästerkock.

Recept på hemmagjord za’atar hittar ni här.

Fler kikärtsrecept ur arkivet:

Hoppas ni har en härlig helg!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.