Tacos fast inte tacos

Posted on

Tacos är den ultimata myskvällsmaten. Speciellt när den inte är tacos! Jag älskar att variera och lyxa till taco-konceptet med smakrika, härliga och gröna tillbehör, istället för att gång efter gång plocka fram den färdiga salsan och burkmajsen. Att göra bröden själv gör det hela såklart ännu bättre! Jag har provat att göra dem på många olika vis, på majsmjöl och med dinkel, men inga har blivit så bra som dessa på teffmjöl. Vikbara och fantastiskt goda. Tar lite längre tid att göra eftersom degen ska jäsa, men helt klart värda mödan. Något att testa nästa fredag? 

Brödreceptet är inspirerat av Risentas tunnbrödsrecept, men har varierats en aning.

Tacobröd på teffmjöl
6-8 bröd

2 msk chiafrön
1 dl iskallt vatten
2 dl teffmjöl
1,5 msk psylliumhusk
en nypa salt
2 msk olivolja
1 dl fingervarmt vatten
25 g jäst

2 msk rismjöl

Gör så här:

Blanda chiafrön med kallt vatten och låt svälla i 5-10 minuter. Rör ihop teffmjöl, psylliumhusk och salt i en separat skål och rör ut jäst med olivolja och vatten i en ytterligare. Blanda samman chiamassa, torra ingredienser och jästvätska till en jämn deg. Täck med en bakduk eller plastfolie och låt jäsa i ungefär 1 h. Dela degen i 6-8 bitar och kavla ut mycket tunt. Ta hjälp av rismjölet för att degen inte ska fastna. Hetta upp en stor stekpanna på spisen och grädda bröden utan olja på båda sidor tills de fått färg och är genomgräddade. Servera direkt!

Jag serverade bröden med diverse olika tillbehör…

Sötpotatistärningar rostade i ugnen med örter och olivolja.

Grön sallad med zucchini, gul paprika och krispig ruccola.

Havrefraiche och fräsch guacamole.

Tahinisås med balsamvinäger.

Pickad rödlök. 

Samt curryrostade cannelinibönor (i ugn med curry, olja och örter), rostade pistaschnötter, långrostade tomater (100°, 2-3 h), långrostade champinjoner (på samma vis) och timjan.

Bröden funkar även utmärkt som pizzabottnar, till wraps eller som tunnbröd. De håller sig goda och vikbara ett par dagar och går även bra att frysa. Värm gärna i ugnen innan servering.

Hur serverar ni helst tacos? Vad är era favorittillbehör?

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.