Två recept med kikärtor

Posted on

Jag tänkte att jag skulle vara lite ekonomisk här om dagen, så jag köpte en påse torkade kikärtor istället för ett gäng tetrapaket. Visst, det krävs lite mer tidsplanering när en måste blötlägga och koka, men svårt eller krångligt är det ju verkligen inte. Dessutom är det ju kul med lite små projekt i vardagen, inte sant?

Så här tillagar du torkade kikärtor: Blötlägg i kallt vatten i minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet, lägg kikärtorna i en gryta med nytt vatten, koka med salt i ungefär en timme. Klart! Frys in, spara i kylen eller gör något av följande recept right away…

Snabb hummus

2-3 dl kikärtor
1 msk tahini
2 msk olivolja
en rejäl nypa örtsalt
en skvätt citronjuice
lite spiskummin
lite malen muskotnöt
1/2 dl vatten

Mixa och smaka av! 

Enkel falafel

4 dl kikärtor
2 msk god grönsaksbuljong
(1 tsk sambal oelek)
(2 tsk örtkryddor)
2-3 msk olivolja
1,5 msk fiberhusk eller ströbröd
salt och peppar

Mixa. Smaka av med salt och peppar, tillsätt lite mer olja eller en skvätt vatten om massan är för torr. Forma till bollar. Rulla i sesamfrön om du vill. Spara i kylskåpet eller frysen och tillaga i ugn eller stekpanna i rikligt med olja när du är sugen på falafel! Eller fritera om du vågar.

Hur äter ni helst kikärtor?

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.