Två sorters veganska matplättar

Posted on

Mer matiga plättar åt folket! Tidigare gjorde jag ofta enkla luncher på äggbaserade plättar, men nu när jag framför allt äter veganskt har jag börjat experimentera en hel massa med just plätt-konceptet. Det går att göra så mycket gott där salta och matiga ingredienser får spela huvudrollerna! Som här till exempel, där en och samma smetbas smaksatts med majs respektive sojabönor. Perfekt som lunchlådemat eller att ha med sig som mellanmål om de blir över. Jag rostade överblivna majsplättar i brödrosten (ja, funkar utmärkt!) och åt efter träningen tillsammans med vegansk ost. Både smart & gott!

DSC_0129Veganska & glutenfria matplättar
bassmet för 14 stora plättar

1 dl olivolja
2 dl durramjöl (eller annat mjöl)
2 dl havregryn
3 dl havremjölk
1,5 tsk bakpulver
örtsalt efter smak

Gör så här:

Mixa samman alla ingredienser med hjälp av en stavmixer. Använder du redan malet havremjöl går det lika bra att vispa. Durramjölet går bra att byta ut mot annat mjöl, så som quinoamjöl, bovetemjöl eller teffmjöl. Använd smeten som den är, eller smaksätt enligt följande…

DSC_0072Majsplättar med svarta sesamfrön: Häll 1 dl hett vatten över 3-4 dl frysta majskorn och låt tina en stund. Mixa hälften av plättsmeten grovt med majsen med hjälp av en stavmixer, men låt bitar bestå. Vispa ner lite svarta sesamfrön, smaka av med örtsalt och rör ner en sked fiberhusk för en lättare hanterbar smet. Stek till 7-8 plättar i kokosolja på medelhöga värme och låt vila någon minut innan servering.

DSC_0082Sojabönsplättar med vita sesamfrön: Häll 1 dl hett vatten över 3-4 dl frysta sojabönor och låt tina en stund. Mixa hälften av plättsmeten grovt med sojabönorna med hjälp av en stavmixer, men låt bitar bestå. Vispa ner lite vita sesamfrön, smaka av med örtsalt och rör ner en sked fiberhusk för en lättare hanterbar smet. Stek till 7-8 plättar i kokosolja på medelhöga värme och låt vila någon minut innan servering.

DSC_0089Servera plättarna med krispig sallad (vitkål, morot, tomater, finbladig grönsallad), valfri sås och krämig balsamvinäger för en komplett måltid.

DSC_0084Jag serverade mina plättar med en härlig citron- & färskostkräm gjord på Oatlys “på mackan” med pressad citron, olivolja och färsk rosmarin.

DSC_0090

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.