Vegansk kladdkaka med sötpotatis

Posted on

Denna chokladkaka är oslagbar! Och annorlunda… Med ingredienser som sötpotatis och olivolja blir denna härliga skapelse både ofantligt smakrik, näringsrik, mumsig och hälsosam. Jag blev inspirerad av ett recept i senaste Elle Mat & Vin och gjorde sedan om receptet efter mina egna preferenser. Resultatet blev en kladdkaka helt fri från gluten, animaliska produkter & raffinerat socker! Ett nytt, roligt sätt att äta “middagsingredienser” på! Mums!

DSC_0274Vegansk kladdkaka med sötpotatis
cirka 10 bitar

300 g sötpotatis
1/4 dl linfrön
1 dl kallt vatten
50 g mörk choklad
1 dl fin olivolja
1 dl kokosmjöl
1 dl bovetemjöl
1/2 dl kokossocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl kakao (gärna raw)
himalaysalt, agavesirap

DSC_0297PicMonkey CollageGör så här:

Sätt ugnen på 175°. Skala och skölj sötpotatisen, tärna och koka mjuk. Blanda ihop linfrön och vatten i en liten kastrull och låt sjuda under omrörning tills konsistensen blir gelé-aktig. Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa den mjuka sötpotatisen med linfrö-gelén med hjälp av en stavmixer. Blanda med olivolja och smält choklad till en jämn smet. Rör ner de torra ingredienserna lite i taget. Smaka av med en knivsudd himalaysalt och lite agavesirap. Klä en avlång form med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen. Grädda i ugnen i ungefär 2o minuter.

DSC_0327Servera kakan kylskåpskall i bitar tillsammans med kokosgrädde, färska jordgubbar och rostade kokoschips. Perfekt fika/mellanmål/frukost! Mmm…

DSC_0322

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.