Skip to content

Vegansk kladdkaka

Denna chokladliga dröm bakade jag i stor skala till vår avskedsfest i hemstaden för två veckor sedan. När jag bloggade om festbuffén utlovade jag ju receptet på den, så här kommer det äntligen! Jag utgick ifrån ett klassiskt veganskt kladdkakerecept (detta), använde muscovadosocker istället för vanligt för mer smak och tillsatte lite olivolja för en lyxig touch. Serveras till fördel med bär och kall kokosgrädde! Ljuvligt gott!

Vegansk kladdkaka med muscovadosocker & olivolja

2 dl muscovadosocker
1/2 tsk salt
0,75 dl kakao
3 dl vetemjöl
100 g mjölkfritt smör
1 dl havregrädde
1 dl havremjölk
2 msk god olivolja
100 g mörk choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, se till att muscovadosockret inte klumpar sig. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen. Häll i grädden, mjölken och olivoljan i kastrullen med smält smör, håll varmt och ha i den hackade chokladen. Vispa tills chokladen smält och vänd sedan ner i de torra ingredienserna. Vispa gärna med elvisp tills smeten är helt slät. Häll smeten i en smord form, strö över sesamfrön och rostad kokos om du vill. Ringla gärna över lite extra olivolja. Grädda kakan i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna innan servering, den blir desto godare om den har fått stå sig svalt ett tag!

Kakan håller bra i kylen i flera dagar och går också att frysa in. Låt då tina i kylskåp innan servering.

Det går givetvis bra att använda vanligt socker och skippa olivoljan, om en önskar en klassisk kladdkaka. Havregrädde och havremjölk kan bytas mot andra växtbaserade alternativ, mjölet går bra att byta ut mot motsvarande mängd av önskad sort för att t.ex. göra den glutenfri. Receptet gäller för en sats, men det går utmärkt att göra fler satser åt gången (jag gjorde x8). Ett perfekt kaka att bjuda många på!

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *