Vegansk pizza på två sätt

Posted on

Älskar pizza! Snabblagat och prestationslöst, men samtidigt enkelt att lyfta till nya höjder med toppings och spännande smakkombinationer. Här är två veganska pizzor som jag bakat och njutit av den senaste veckan, en med tomatbas och en bianco. Men först, mina bästa tips för en riktigt lyckad pizza… ↴

Tre pizzatips

1. Välj en god deg! Till dessa två pizzor har jag använt en köpt surdegspizzadeg, men det går givetvis lika bra att baka själv. Allra godast blir det med surdeg (ett recept finner ni här), men en annan favorit är en enkel dinkelpizzabotten som är snabbgjord med jäst (testa till exempel detta recept). Grädda alltid på relativt hög värme, 225°C-250°C för en god och lagom krispig botten.

2. Ös inte på med toppings! Det är lätt att tänka att ju mer, desto bättre, men vill du ha en riktigt god pizza där alla konsistenser och smaker får framträda bör du inte ha på överdrivet mycket toppings. Ha ett tunt lager tomatsås eller annan bas, lägg på lagom mycket av varje topping (alltså inget berg, utan fördela istället jämnt över pizzan) och…

3. Grädda inte allt i ugnen! Släng inte på alla toppings på pizzan innan du ställer in den i ugnen. Fokusera på basen (och eventuell ost, lök, vitlök) och spara allt vad heter gröna blad, panerat, rostat, oljor, färska örter osv. och ha på efter gräddningen. Lägger du på allt innan ugnen finns risken att vissa råvaror inte blir genomgräddade medan andra är nära på att brännas. Dessutom framträder de olika smakerna mycket tydligare om inte allt tillagas på samma vis.

+ extratips när det gäller veganpizza! Tänk inte att det nödvändigtvis måste vara ost på en pizza. Skippa veganosten och testa andra ostiga smaksättningar såsom olja, nötter och tofu. Näringsjäst ger en ostig smak utan att ta över såsom smält veganost kan göra.

Pizza bianco med chilibönor, spenatolja, avokado och rostat bovete

pizzadeg för två portioner

1-1,5 dl havrefraiche
1-2 vitlöksklyftor
kallpressad olivolja
flingsalt, peppar
0,5-1 dl svarta bönor
1 tsk sambal oelek
2 msk helt bovete
en näve färsk spenat
en nypa socker
1 msk citronsaft
örtsalt
1/2 avokado
sesamfrön
chiliflingor

Gör så här:

Blötlägg bovetet i minst en timme. Skölj av och rosta i en stekpanna med lite kokosolja och salt tills det börjar poppa/fått färg. Häll av och skölj bönorna. Blanda med sambal oelek, salt och lite olivolja. Stek krispiga i en stekpanna. Mixa spenaten med olivolja, citronsaft och en nypa socker. Smaka av spenatoljan med örtsalt.

Sätt ugnen på 225°C. Baka ut degen på en plåt med bakplåtspapper (använder du surdeg, kavla inte ut degen utan dra/platta istället ut den med hjälp av händerna). Bred ut ett tunt lager havrefraiche över degen. Skiva vitlök i tunna skivor och sprid ut över pizzan. Sprid ut de förrostade bönorna över pizzan. Ringla över olivolja, strö över lite flingsalt, vrid över färskmalen svartpeppar. Baka i 20-25°C minuter tills botten är genombakat och pizzan fått färg. Tag ut ur ugnen och toppa med skivad avokado, spenatolja, rostat bovete, sesamfrön och chiliflingor. Klipp pizzan i bitar och servera!

Pizza med tomatsås, krispig tofu och citrondressad ruccola

pizzadeg för två portioner

1-1,5 dl tomatsås
1-2 vitlöksklyftor
kallpressad olivolja
flingsalt, peppar
100 g fast tofu
2 msk mandelmjöl
1 msk näringsjäst
örtsalt
en näve ruccola
citronsaft
olivolja
sesamfrön
solrosfrön
chiliflingor

Gör så här:

Blanda tomatsås på passerad tomater, tomatpuré, salt, peppar, basilika och olivolja eller använd färdig.

Sätt ugnen på 225°C. Baka ut degen på en plåt med bakplåtspapper (använder du surdeg, kavla inte ut degen utan dra/platta istället ut den med hjälp av händerna). Bred ut ett tunt lager tomatsås över degen. Skiva vitlök i tunna skivor och sprid ut över pizzan. Ringla över olivolja, strö över lite flingsalt, vrid över färskmalen svartpeppar. Baka i 20-25°C minuter tills botten är genombakat och pizzan fått färg. Skär tofun i små kuber och vänd runt i mandelmjöl, näringsjäst och örtsalt. Stek i olivolja tills bitarna är krispiga. Massera ruccola i olivolja, citronsaft och en nypa salt. Torrosta gärna sesamfrön och solroskärnor. Tag ut pizzan ur ugnen och toppa med tofu, ruccola, frön och chiliflingor. Ringla över lite extra olivolja om du vill.

Smakkombinationer att testa:

  • Bianco med champinjoner, rödlök och ruccola
  • Sötpotatis, grönkål och rostad mandel
  • Bas av morotsröra med zucchini och kikärtor
  • Hummusbas med örter och granatäpple
  • Rostade grönsaker, tomatsås och pesto

Hur äter ni helst er pizza?

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.