Vegansk söndagsbrunch

Posted on

Den första regniga söndagen på mycket länge. Höstvindar in genom fönstren i lägenheten. Jag och syster gick upp tidigt och fixade söndagsbrunch, Nike kom med pendeln vid elvatiden och vi brunchade oss igenom dagen tillsammans. Skålade i mimosas. Lät värmeljus brinna ur och tände nya. Gav varandra massage och kröp ihop i systers säng med en film. Lät timmarna passera och åt vidare av brunchen när vi blev hungriga.

Ett högst rimligt avslut på denna augustivecka!

På vårt veganska brunchbord dukade vi upp pannkakor, olika toppings, nybakade bullar, scrambled tofu, salta tillbehör, färsk frukt, smoothie + cava och apelsinjuice till mimosas såklart.

Scrambled tofu med spenat & oliver
2-4 portioner

250 g fast tofu
2-3 msk näringsjäst
2 tsk curry eller gurkmeja
1 tsk torkad rosmarin
en skvätt kokosmjölk
en näve bladspenat
10 kalamataoliver
salt och peppar

Gör så här:

Mosa tofun med en gaffel. Blanda med näringsjäst, curry/gurkmeja och kokosmjölk. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Fräs tofun i olja på hög värme några minuter. Vänd ner spenat och delade oliver, stek en stund till under omrörning. Smaka av med salt och peppar (snåla inte!). Toppa med sesamfrön och chiliflakes.

Servera gärna tofuscramblen med gröna oliver, rostade cashewnötsbitar och kronärtkocksröra.

Lingonsmoothie
2-4 glas

2,5 dl frysta lingon
1 stor banan
2 dl kokosmjölk
1-2 dl vatten
lite macapulver
lite agavesirap

Gör så här:

Mixa alltsammans. Servera med kokoschips!

Fruktfat med melon, apelsin och passionsfrukt.

Veganska & glutenfria kanelbullar
12 små bullar

25 g jäst
50 g växtbaserat smör
2,5 dl havremjölk
1/2 dl björksocker (eller vanligt socker)
1,5 tsk kanel
2 dl rismjöl
3 dl havremjöl
1 dl bovetemjöl
en nypa salt

Fyllning:
växtbaserat smör
valfritt socker (jag använde björk- och kokossocker)
kanel och kardemumma

Gör så här:

Smält smöret och blanda med havremjölk i en bunke. Rör ut jästen i degvätskan och vänd sedan ner alla torra ingredienser. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar. Skrapa ner smet från kanterna med en slickepott och vispa lite till. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Kavla ut degen relativt tunt, ta gärna hjälp av lite rismjöl så att degen inte fastnar. Blanda smör, socker, kanel och kardemumma till fyllningen – mängd efter hur mycket fyllning du vill ha. Bred ut fyllningen över degen, rulla ihop, skär bullar av rullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Strö över lite sesamfrön och grädde cirka 12 minuter i 250°C. Servera och njut!

Havre- & bananplättar
20 små plättar

3 stora bananer
1 dl havremjölk
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk kanel
1/2-1 dl rårörssocker

Gör så här:

Mixa bananer, havremjölk och havregryn i en mixer till en jämn smet. Häll över i en bunke och blanda i övriga ingredienser. Stek till små plättar i smör eller olja. Servera med kokosgrädde, hallon och jordnötssmör.

Hoppas ni har haft en fin söndag, vänner!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.