Skip to content

Veganska & glutenfria semlor

Den som väntar på något gott… Nu tänkte jag äntligen dela med mig av årets fenomenalaste semmel-recept! De senaste dagarna har ugnen stått varm; varje dag har jag levererat nya semlor till caféet i stan och till fikasugna falubor. Emellanåt har jag mumsat på en härlig semla även jag. Dessa semlor är nämligen definitionen av fika som smakar gott och även gör gott! Känner du för en semla till frukostkaffet? Med dessa godingar är det fullt rimligt – det spelar ingen roll om du är mjölkallergiker, glutenintolerant, vegan eller vill undvika socker. En semla för alla, att njuta av alla dagar i veckan!  Mums!DSC_0067Mina semlor är…

Veganska √
Glutenfria √
Fria från raffinerat socker √
Fulla av näring och naturlig energi √
Utan konstiga tillsatser √

Otroligt smakrika och goda √

Receptet är baserat på mina tidigare recept här (2014) och här (2015), men årets recept är lite saftigare och lite godare!DSC_0086Veganska & glutenfria semlor
för 5 stycken semlor

2 dl mandelmjölk
1 stor sked kokosolja
2-3 tsk agavesirap
1,75 dl bovetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1-2 tsk kardemumma
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt (himalaya)
1,5 msk psylliumhusk

8-10 mjuka dadlar
ca. 1 dl mandelmjölk
krämig kokosgrädde
DSC_0016Gör så här:

Ställ ugnen på 200°. Värm mandelmjölken i en kastrull på spisen, tag av från plattan och låt kokosoljan smälta i mjölken. Söta med lite agavesirap. Blanda alla mjölsorter, kardemumma, bakpulver, lite salt och fiberhusk i en bunke. Rör ihop med mjölken med hjälp av en träslev till en fast och formbar deg. Låt svälla en stund. Är degen för fuktig, tillsätt lite mer mjöl, men låt degen vara saftig. Forma degen till 10 jämna bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mandelmjölk och grädda i ugnen i ungefär 10 minuter, tills bullarna är genomgräddade. Ställ gärna upp plåten till övre delen av ugnen de sista 3 minuterna, för att semlorna ska få en gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna på galler innan du fortsätter…DSC_0032Skär av toppen på semmelbullarna med hjälp av en tandad kniv. Gröp ur bullarna med en sked och lägg innanmätet i en bunke. Mixa innanmätet med urkärnade dadlar och mandelmjölk till en krämig massa. Fyll bullarna med den krämiga mandelfyllningen. Vispa upp tjock kokosgrädde med en gaffel eller visp och toppa bullarna med grädden innan du lägger på locken! Strö över lite mandelmjöl & servera!  Håller utmärkt i kylskåp upp till 5 dagar.DSC_0084Variera receptet efter smak och tycke… Smaksätt bullarna med kakao, mixa blåbär i grädden eller tillsätt vaniljextrakt för en vaniljsemla! Mjölsorterna går att byta ut mot andra glutenfria mjölsorter, men kom ihåg att det påverkar degens smak och konsistens. Testa dig fram!DSC_0044

13 Comments

  1. Smaskigt! Vilken mandelmjölk använder du? Eller gör du egen?

    • ninakaufmann ninakaufmann

      Jag använder oftast den från Alpro eller GoGreen (osötade!). Skulle dock gärna börja göra egen :)

  2. Fanny Fanny

    Dessa måste bara provas!

  3. […] i detta bakverk och faktiskt tyckt det varit ganska överskattat men idag hittade jag ett recept här på ett lite hälsosammare veganskt alternativ på semlor i ett supergulligt och aptitligt […]

  4. Aina Aina

    Ahh! Gjorde första gången idag: så goda! Nomnom!

  5. Kattis Kattis

    Hej!

    Blir dessa stora som vanliga semlor eller lite mindre?
    Tänkte jag skulle göra till mig själv och då behövs ju inte så många😀och därför prova att halvera satsen!

    Tjaoo

    • Hej! De blir ganska små i storleken, minisemlor i jämförelse med vanliga, men däremot är de lite mer kompakta. Prova gärna att halvera satsen! Dock är satsen inte superstor – jag skulle inte tro att den blir mer än två normalstora semlor! Lycka till :)

  6. Fanny Fanny

    Hej!
    Kan jag dubbla satsen utan problem? :)

    • Det går jättebra! Jag har gjort upp till fyrdubbelt :)

      • Fanny Fanny

        Perfekt!

        • Fanny Fanny

          Ett riktigt bra recept på semlor! Jag och mina semmelätande gäster är väldigt förtjusta i dem. De blir nog en klassiker inför kommande fettisdagar. :)

          Tack för en inspirerande blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *