Veganska plättar med gröna tillbehör

Posted on

Vissa måltider blir verkligen överraskande lyckade! Jag gjorde en vegansk smet i förhoppning att göra goda, veganska våffor till lunch. Allt fastnade i våffeljärnet. Istället blev de de godaste plättarna ever. Olivolja i plättar gör verkligen susen! Med fräscha tillbehör så som ärtpesto, ruccola, långbakade polkabetor och färggrann bönsallad blev lunchen en oväntad succé… Det är oplanerade och spontana rätter som blir de allra godaste!

DSC_0046Veganska & glutenfria plättar
4 portioner

1 dl virgin olivolja
4 dl havremjölk
1 dl kallt vatten
3 dl rent havremjöl
1 dl quinoamjöl
2 tsk bakpulver
svarta sesamfrön
(1 msk fiberhusk)
en nypa örtsalt

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser i en skål. Tillsätt eventuellt en matsked fiberhusk för en lättare hanterbar smet. Smaksätt med örtsalt och tillsätt ett gäng sesamfrön för extra fina plättar. Låt smeten vila en stund och stek sedan i olivolja på medelhög värme.

DSC_0013Grön ärtpesto

500 g tinade ärtor
100 g vegansk ost
1 dl solroskärnor
2-3 msk olivolja
örtsalt/kryddor

Gör så här:

Tina ärtorna. Riv osten. Mixa allt i en matberedare och smaksätt efter behov!

DSC_0026Färggrann bönsallad på blandade bönor (tetra), zucchini, tomat, kallpressad linfröolja, balsamvinäger, äppelcidervinäger, havssalt och örter.

DSC_0022Långbakade polkabetor

4-5 medelstora polkabetor
2 stora skedar kokosolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk agavesirap
himalayasalt eller havssalt
1/3 kruka färska rosmarin

Gör så här:

Sätt ugnen på 120°. Skala och skölj betorna. Tärna och lägg i en ugnsform av glas. Smält kokosoljan i en kastrull och blanda med vinäger, agavesirap, salt och rosmarin. Häll oljan över betorna och vänd runt så att alla bitar täcks. Täck ugnsformen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen 2-3 timmar.

DSC_0018Servera plättarna med ärtpesto, bönsallad, långbakade betor, ruccola, havre-fraiche och nötter/frön/rostade sojabönor. Ultimat vegan-lunch!

DSC_0009

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.