Zucchiniplättar med tomatsås och aubergine

Posted on

Det är vissa recept som slängs ihop i all hast men som blir så bra att de sedan görs om och om igen. Dessa härliga zucchiniplättar är helt klart exempel på ett sådant! De innehåller få ingredienser, går snabbt att göra och smakar fantastiskt gott. Jag äter dem gärna till frukost, eller som här, med tomatsås och aubergine.

Enkla zucchiniplättar

1 medelstor zucchini
2 dl kikärtsmjöl
1 dl havregrädde
olivolja, salt, peppar

Gör så här:

Grovriv zucchinin. Strö över bordssalt och låt stå en liten stund. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ut zucchinin, gärna i en sil eller ett durkslag. Blanda zucchini med kikärtsmjöl, havregrädde och en matsked olivolja. Smaka av med örtsalt och peppar. Stek till plättar i rikligt med olivolja, 1-2 minuter på varje sida.

Servera direkt eller spara i kylskåpet och värm när du är hungrig.

Auberginen delade jag på hälften, skar ett rutmönster, ringlade över olivolja och soja och rostade i ugnen cirka 20 minuter i 200°C. Tomatsåsen är en enkel variant på finkrossade tomater, vitlök, örtsalt, olivolja och peppar. Servera gärna med rostade pumpakärnor och sesamfrön.

Det som är fenomenalt med plättarna är just att de kan göras i förväg och håller sig bra i en burk i kylskåpet i flera dagar! Gör alltså gärna en lite större sats på en gång och ha en snabb frukost eller lunch redo.

Andra veganska plättar ur arkivet:

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.