Hemmagjort cashewsmör

Posted on
 
Asså mmmmm vad detta är gott! Skulle kunna äta det jämt! Krämigt, smakrikt och sååå mumsigt. Och vad gömmer sig i denna burk då? Jo – endast fina naturella cashewnötter fulla av nyttigheter och smak. Bra fetter och näringsämnen som gör hälsan gott. Inget annat. Att göra nötsmör hemma är verkligen en fantastisk upptäckt jag gjort på senare tid och för tillfället är denna sort min absoluta favorit. Cashewnötter gör sig så otroligt bra i en krämig massa. Det trendiga jordnötssmöret som länge haft en hedersplats i skafferiet är jag inte alls lika sugen på längre efter att ha upptäckt detta. Nu återstår det att prova att göra smör av massor av andra nötter!
 
 
Så gör du ditt egna nötsmör: Väl en nöt, eller flera olika. Naturella, osaltade ska de vara. Häll dem i en stadig (viktigt!) mixer eller matberedare och tillsätt vad du än gör inget vatten och ingen olja eller liknande. Bara låt mixern gå på full effekt länge nog tills nötterna börjar bli ett smör. Du kan behöva stänga av ibland och röra runt med en kniv för att de ska ge med sig. När nötsmöret sedan börjar se klart ut är det bara att förvara det i en glasburk i rumstemperatur och ha till t.ex. gröt, frukt, yoghurt, på bröd, i mat, till desserter, frukostar – allt det kan tänkas passa till, eller bara som det är. Om man vill ha en specifik smak på nötsmöret är det bara att smaksätta.
 
 • Dela

0 kommentarer

 1. Jennie says:

  HÄRLIGT!

  Har just själv precis upptäckt nötsmör (icke jordnöt då jag inte gillart) men måste man inte köra de vääääldigt länge i mixern då så att de inte bara mals ner till ett fint "mjöl" så att säga?

 2. Ellen says:

  Hur länge håller nötsmör i kylskåpet på ett ungefär? :)

  1. Anonym says:

   Nötsmör behöver inte förvaras i kylskåp utan håller sig bäst i rumstemperatur, i t.ex. skafferi. Det håller minst några veckor. Om du har ställt det i kylskåpet en gång bör du dock behålla det i kylskåpet, för att inte utsätta det för allt för stora temperaturförändringar vilket kan förändra konsistensen. Men över lag håller nötsmör ganska länge! Nog länge så att du hinner äta upp det ;)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.