Två sorters paprikaröra

Posted on

Jag älskar röror! Allt smakar bättre med en härlig röra till. Hummus förgyller salladen, en tsatsiki gör grillgrönsakerna godare, guacamolen är ett måste till tacokvällen. Dock är röror så mycket mer än mixade kikärtor, yoghurt och avokado – faktum är att det går att göra en röra på nästan vad som helst! Bara en har en stavmixer eller matberedare så kommer en hur långt som helst. Här är två enkla färggranna favoriter på ugnsrostade paprikor:

DSC_0010Rostade paprikaröror
en skål gul & en skål röd

2 röda spetspaprikor
2 gula spetspaprikor
olivolja och örtsalt
1 paket kikärtor, tetra
1 dl naturella cashewnötter
2 msk balsamvinäger
1 msk citronsaft
1 tsk sambal oelek
kryddor efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Dela spetspaprikorna på längden, skölj och gröp ur kärnor. Lägg paprikahalvor på en plåt, ringla över olivolja och strö över lite örtsalt. Rosta cirka 10-15 minuter i ugnen tills paprikorna mjuknat. Låt svalna en stund. Skölj kikärtorna och dela upp i två skålar. Mixa den röda paprikan med hälften av kikärtorna, 1/2 dl cashewnötter, 1 msk balsamvinäger, sambal oelek, lite extra olivolja och kryddor efter smak. Mixa den gula paprikan med andra häften kikärtor, 1/2 dl cashewnötter, 1 msk balsamvinäger, citronsaft, eventuell olivolja och kryddor efter smak. Servera rörorna med t.ex. hembakat fröknäcke! Passar även utmärkt till rostade rotfrukter, sallad eller som pålägg på smörgåsen. Håller upp till en vecka i kylskåp.

DSC_0027Tips för variation: Tillsätt färska örter. Mixa med en sked tahini eller jordnötssmör. Byt ut cashewnötterna mot solrosfrön, mandlar eller pumpakärnor. Byt ut kikärtorna mot stora vita bönor. Smaksätt med soltorkade tomater, oliver eller kronärtkockshjärtan. Rosta paprikorna med soja för extra sälta.

DSC_0019

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.